pitanja i odgovori

Što je Potvrdnica?
Dokument koji po izvršenom nadzoru, koji se obavlja svake godine te po završetku prijelaznog razdoblja od 3 godine, izdaje ovlašteno nadzorno tijelo kao dokaz da je uzgoj u skladu s propisanim ekološkim standardima. U njoj su navedene sve kulture, njihove količine kao i površina koja je pod nadzorom. Izdaje se na godinu dana te ju je potrebno svake godine obnavljati.

Je li Potvrdnica stvarno garancija da su proizvodi koji dolaze do nas ekološki?
Potvrdnica je samo prvi korak koji dokazuje da je uzgoj ekološki, ali ne jamči da je proizvođač koji je posjeduje zbilja ekološki osviještena i moralna osoba. Zbog toga nam je važan osobni kontakt s proizvođačem kao i posjet njegovom imanju kako bismo u proizvođača stekli povjerenje.

Imaju li svi proizvođači koji izlažu na SET-i Potvrdnice?
Imaju, ili ukoliko su još u prijelaznom razdoblju do dobivanja Potvrdnice tada umjesto nje imaju Izvješće i Zapisnik o obavljenoj stručnoj kontroli. Grupa ima Odbor za rad tržnice koji o tome brine, a čine ga predstavnici članova SEG-a i izlagača na tržnici.

Kako dolazimo do proizvođača?
Postoje dva kriterija odabira proizvođača.
Prvi je dugoročna suradnja i tada tražimo provjerenog ekološkog proizvođača do kojeg dolazimo osobnim poznanstvom ili po preporuci. S njim dogovaramo uvjete suradnje i cijene, a onda je na njemu da se dokaže.
Drugi kriterij je odabir proizvođača za jednokratne narudžbe. U tom slučaju nemamo obavezu jedni prema drugima i ne možemo dogovarati uvjete suradnje.

Kakve proizvođače podupire SEG?
Grupa podupire mala, domaća, ekološka gospodarstva i time potiče njihov opstanak i razvoj. Veliki proizvođači uglavnom imaju već osigurano tržište i nije im potrebna podrška SEG-a i SET-a kako bi plasirali svoje proizvode.

Koje sve proizvode nude naši proizvođači?
Naši proizvođači trenutno u ponudi imaju povrće, voće i prerađevine, mliječne proizvode kravljeg, kozjeg i ovčjeg porijekla, med, žitarice, brašna, tjesteninu, pripravke od lavande i ljekovitog bilja, orašaste plodove, maslinovo ulje, bučino ulje, sjemenke, sušene buče i brašno, kestenovo brašno.

Koliko teži sadržaj jedne zelene košarice?
Ljeti kada je više povrća težina košarice je između 3,5 i 4 kg, a cijena jedne takve košarice je 50 kn. U zimskom periodu, kada je povrća manje, košarice teže oko 2 kg i cijena im je 30 kn.

Moram li aktivno volontirati da bih kupila voće preko grupe?  
Članstvo u SEG-u podrazumijeva dežurstvo prilikom podjele košarica i voća koje dolazi kao grupna narudžba. Tada ga je potrebno vagati i prepakirati za što su potrebi dežurni koji će to obaviti. Dežurstva su obaveza članova proizašla iz potrebe da pomognemo jedni drugima.
Sve što je izloženo na tržnici (SET), pa tako i voće, moguće je kupiti u slobodnoj prodaji po nešto većoj cijeni i nije potrebno biti članom SEG-a kako bi se ostvarila kupovina.

U čemu se očituje solidarnost proizvođača prema potrošačima u grupi?
Prilikom plasmana proizvoda, proizvođači prednost daju SEG-ovima, a tek viškove ostavljaju za slobodnu prodaju. Cijene njihovih proizvoda su za članove grupe niže nego u slobodnoj prodaji na tržnici. Kad god je to moguće, proizvođači prilikom planiranja sezonskog uzgoja vode računa o potrebama potrošača.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s