što je SEG?

SEG

Solidarna ekološka grupa (SEG) je pokret neformalne inicijative građana koji na lokalnoj razini kroz praksu utječe na društvene i ekonomske promjene vodeći se načelima održivosti, solidarnosti i transparentnosti.

Cilj mu je osigurati dovoljno ekološki uzgojene hrane po realnim cijenama gradeći s proizvođačima izravan odnos bez posrednika i njegujući dobre međuljudske odnose temeljene na povjerenju.

SEG je nastao po uzoru na slične pokrete u svijetu – CSA (Community supported agriculture) i AMAP (Association pour le Maintien d une Agriculture Paysanne) kao podrška opstanku domaće ekološke poljoprivredne proizvodnje na malim obiteljskim gospodarstvima.

Solidarne ekološke grupe nastale su početkom 2015. godine u Puli, Rovinju, Osijeku i Višnjanu izdvojivši se drugačijom praksom od Grupa solidarne razmjene (GSR).

Pulska grupa postoji od kolovoza 2012. kada je osnovana u sklopu projekta Fine niti lokalnih razvoja.

Pokretanjem Solidarnih Eko Tržnica (SET) na kojima izlažu isključivo certificirani ekološki proizvođači, poštujući načela solidarnosti, ove grupe su potaknule val nove ekološke proizvodnje.

KAKO DJELUJU SOLIDARNE EKOLOŠKE GRUPE?

  • U radu SEG-a ravnopravno sudjeluju i potrošači i proizvođači.
  • Zajedničkim planiranjem proizvodnje i potrošnje podržavaju, potiču i prate ekološki uzgoj hrane.
  • Članovi zajednički donose odluke i dijele poslove. O radu i funkcioniranju grupe brinu aktivniji članovi okupljeni u administraciji grupe.
  • Proizvodi se naručuju putem tablica na Google grupi koje su napravljene za svakog proizvođača. Jedino na taj način članovi mogu osigurati količinu i povlaštenu cijenu koja je za njih niža nego u slobodnoj prodaji na SET-i (solidarnoj eko tržnici).
  • Većina članova redovno naručuje tjedne zelene košarice sezonskog povrća i plaća ih mjesečnom pretplatom te time kontinuirano podupire uzgoj i plasman povrtnih kultura proizvođača iz grupe.
  • Članovi grupe trebaju biti spremni uložiti dio svog vremena u rad grupe, najčešće kroz dežurstva prilikom podjele košarica ili voća koje dolazi iz udaljenijih dijelova Hrvatske.
  • Članstvo u SEG-u podrazumijeva plaćanje godišnje donacije/članarine čija je svrha pomoć proizvođačima i pokrivanje troškova obilaska udaljenih proizvođača, putnih troškova za putovanja u svrhu osnivanja novih grupa, susreta s drugim grupama u Hrvatskoj, najma prostora, promidžbenih troškova i troškova za održavanje manifestacija, radionica, degustacija i predavanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s