OPG Mihaljević

Alma i Mladen Mihaljević

Uzgajivači ekoloških jabuka iz Dalja (Slavonija).

U ponudi imaju ljetnu jabuku Juliju, zatim Summer red te jabuku sorte Pilot.
Od jesenjskih sorti imaju Florinu i Topaz te zimsku sortu Gold Rush.
Od ostalog voća u ponudi im je šljiva, marelica te prerađevine od voća – sokovi, pekmezi, sušena jabuka, jabučni ocat.

 unnamed

AKO VAS NETKO PITA ŠTO RADE MIHALJEVIĆI…

Dragi moji prijatelji, potrošači i ostala mnogobrojna družino.

Ne znam više ni koliko je prošlo, meni vječnost da se nismo vidjeli, a ni čuli. Vi meni nedostajete. Dobro sam se navukla na put k vama.
Ovo vrijeme dok sam na pauzi od puta kvalitetno sam potrošila.
Malo se hodalo okolo po sastancima, pokrenute su neke nove grupe, pronađeni novi proizvođači, učilo se po dobrim radionicama o svemu pomalo što će nam trebati i što neće (a možda i hoće).

U voćnjaku se nakon rezidbe kosililo 2 puta do sada. Jabuke su lijepo ocvjetale. Vrijeme je bilo dobro za let kukaca tako da se dobro i oprašilo.
Posljedice od teške prošle godine su vidljive, bolesti divljaju (pepelnica na jabuci jako je izražena kao nikada do sada.) Pokušali smo u dva navrata prskati s kalifornijskom juhom (ukuhavanje kreča i sumpornog cvijeta) prije pupanja i poslije cvjetanja ali slaba vajda.
Julija je dobro ponijela, za sada vidim samo dosta crva. Na njoj smo već odradili proredu ploda. (zametnulo se dosta ploda, da ostavimo sve bile bi sitne jabuke i iscrpila bi se pa sljedeće godine ne bi bilo ništa – alternativni rod).
Dosta pipav posao, polako otkidamo sa gornjice sve do jedne-dvije jabuke koje odaberemo za daljnji razvoj.
Sutra idemo u proredu Crvene ljetnje jabuke, pa početkom 6. mjeseca na red dolaze jesenske sorte. Florina nam je podbacila, nisam sigurna zašto? (možda mraz kojeg je bilo baš kada je ona iscvjetala, a možda i nedostatak hranjiva u zemlji)
Mladen mi je napravio nove police za sušenje voća, izgledat će kao ormar s ladicama, okolo je stavio mrežu za zaštitu od kukaca.
Cure idu u proredu jabuke i plijeve divlje izdanke (Mirela je i dečka ufurala, a on iz ljubavi prema njoj radi kao crv i pazi na svaku jabučicu kao svetinju). Djeca.

Radila sam i sirupa od bazge, nešto cvijeta sušimo, usput sam načupkala malo mente. Kajsija se dobro oporavlja od prošlogodišnje bolesti. Dobro smo je nađubrili stajnjakom i sad je zalijevamo nakišeljenom koprivom da se razgrana. Nećemo se najesti kajsija ali da bar spasimo što se spasiti da (dosta se osušilo, pa smo pripremili izdanke šljive za kalemljenje otpornijih sorti).

Majstori polako, ali sigurno, razvode struju u prostoru za prešanje soka tako da s prvom berbom krećemo i s prvim prešanjem.

Bašta mi je dobra, krompira pola nije niknulo (kaže Kuftić da ga je mraz sfurio), na to mjesto sam rasadila paradajza i tikava.

Cure su odnekud dovukle neko malo šugavo mače koje se dobro oporavilo, udomaćilo i doslovno nam skače po glavi. Sada imamo 3 mace.

Šaljem vam i par slikica da potkrijepim svu moju priču, a usput vam šaljem i poziv ako ste u prolazu kroz Slavoniju sjetite se da imate gdje odsjesti i da ste dobrodošli.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s