5. PAZI ŠTO JEDEŠ – manifestacija posvećena zdravoj prehrani

5.pazi-coverEtnografski muzej Istre i Udruga Istarski eko proizvod već 5. godinu za redom organiziraju manifestaciju PAZI ŠTO JEDEŠ koja će se održati 7. i 8.11.2015. u Puli, u Domu hrvatskih branitelja od 10 do 19 sati.

“Pazi što jedeš” je manifestacija koja se sastoji od stručnih predavanja, radionica za djecu i odrasle te sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača.

Sajamski dio manifestacije “Pazi što jedeš” okupit će veliki broj certificiranih ekoloških proizvođača iz cijele Hrvatske te proizvođače iz Slovenije.

Ovogodišnji “Pazi što jedeš” posvećen je temi tržnica kao mjesta susreta koje, osim povijesnog i ekonomskog značaja, imaju važnu ulogu u neposrednoj komunikaciji sela i grada, poljoprivrednika i kupaca lokalno uzgojene hrane. Poseban naglasak će biti na fenomenu Solidarnih ekoloških tržnica (SET) na kojima kupci mogu kupovati proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja. U skladu sa sve većom brigom današnjeg čovjeka o očuvanju zdravlja i okoliša, takve tržnice imaju iznimnu važnost u gradskoj ponudi zdrave prehrane.
S radom Solidarnih ekoloških tržnica upoznat će nas magistar ekološke poljoprivrede Dorian Siljan, član udruge Istarski eko proizvod, koji je uz Nenada Kuftića, pionira ekološke poljoprivrede u Istri, pokretač prve Solidarne ekološke tržnice u Puli.

Mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre govorit će o ekološkim tržnicama u svijetu i kod nas s posebnim osvrtom na Solidarnu ekološku tržnicu u Puli.

Nenad Kuftić, ekološki poljoprivrednik i predsjednik udruge IEP, govorit će o Solidarnim ekološkim grupama – što su, kako funkcioniraju i kako postati njihovim članom.

O potrebi za ekonomijom koja je bolja prema ljudima, okolišu, zaposlenicima, lokalnoj zajednici i potrošačima govorit će viši asistent na Institutu Ivo Pilar, dr. sc. Dražen Šimleša.

Mag. oec Alex Ristić predstavit će zajedničku poljoprivrednu politiku i program ruralnog razvoja 2014.–2020.

O bogatoj povijesti riječke tržnice govorit će Mr. sc. Ivana Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te će najaviti izložbu o tržnicama koju pripremaju Etnografski muzej Istre i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

S analizom društvenog, ekonomskog i ekološkog statusa Zelene tržnice u Zadru, kroz predavanje “Kupujmo domaće“, upoznat će nas mag. soc. Marija Lozo iz udruge Antropop.

Ovaj unos je objavljen u novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s