RAZLIKA IZMEĐU KONVENCIONALNOG I EKOLOŠKOG PROIZVODA

5.12.2013.

Dragi potrošači,

imam obavezu odgovoriti na primjedbe pojedinaca, a ujedno i svima pojasniti proizvodnju i preradu ekoloških proizvoda.
Znamo da imamo dvije skupine ljudi koji konzumiraju ekološke proizvode;
– prva skupina su oni koji imaju zdravstvene probleme izazivane fungicidima, pesticidima, konzervansima i drugim neželjenim sastojcima. Osobno bih prvoj skupini pridružila i ekološki i moralno osviještene.
– druga skupina su oni koji takovu hranu kupuju iz puno različitih razloga kao što je pomodarstvo, druženje, sjećanje na djetinjstvo…

Zbog prve skupine ljudi postoji veći dio nas proizvođača i većinom i sami imamo neke zdravstvene probleme ili smo ekološki osviješteni.

Prva skupina ljudi većinom je educirana o kvaliteti ekoloških proizvoda, o teškoćama u uzgoju i preradi takve hrane te je s takvom skupinom ljudi ugodno surađivati.

Druga skupina ljudi treba više educiranja. Treba je upoznati s ekološkim načelima, a sama se sa sobom treba dogovori koju hranu želi – konvencionalnu ili ekološku i zbog čega su joj to prioriteti.

U konvercionalnom uzgoju dozvoljena su tretiranja kroz cijelu godinu, od zaštite od bolesti, insekata, stresova pa do hormona zrelosti, obojenosti i čuvanja.
U konvercionalnom uzgoju svaku biljku možete uzgojiti da bude po vašoj želji – od veličine, obojenosti, okusa i prinosa.

Ekološki uzgoj to ne dopušta.
Da biste bili profitabilni u ekološkom voćarstvu (ako živite od toga, ako vam je to posao) ne možete sebi dozvoliti svaku sortu koju kupac želi.
Morate odabrati sorte koje su otporne i pogodne za takav oblik uzgoja.
U ekološkom uzgoju dozvoljena su tretiranja koja su odobrile nadzorne stanice.
Od dozvoljenih preparata ima i onih koji su u skupini zagađivača, naravno da im je smanjena koncentracija, a ima i onih preparata koji su na biljnoj bazi.
U slučaju otpornih sorti nema potrebe tretirati ničim osim u najezdi insekata za koje nema otporne sorte.

U konvercionalnim uzgojima prije berbe biljke se tretiraju preparatima koji biljci daju otpornost na dugo čuvanje. Poslije berbe biljke se konzerviraju, uranjanjima u konzervans ili zadimljavanjem, ovisi o izboru proizvođača.

Svaka biljka koja je obrana polako dozrijeva, gubi vlagu, postaje prhka pa se suši ili trune ukoliko nije zaštićena.

Biljka koja je proizvedena u ekološkom uzgoju nije nužno ukusnija od konvercionalne. Uporedimo to sa juhom kojoj je dodata vegeta.

Prerada po ekološkim standardima je slična priča.
Ako prešate sok u kojem želite zadržati vlakna, pektine i sa što nižim stupnjem pasterilizacije bez konzevansa, takav sok je osjetljiv i sklon kvarenju.
Jabuka od koje se preša sok je ona jabuka koja je oštećena i ne može se čuvati. Takva jabuka najčešče je opala jabuka, u kišnom periodu na njoj bude i blata jer je sa zemlje.
U većim pogonima za preradu, jabuka se istresa u bazene gdje se mulja kroz vodu, kotrlja na traku, tušira i istresa u prešu.
U ekološkoj preradi nisu dozvoljene kemije koje se sipaju u bazene prilikom pranja da otope sve nečistoće, nego se zna dogoditi da baš u vaš sok bude isprešana jabuka na kojoj je ostalo blata.
Bez konzervansa, s malo blata, vaš sok će biti čudnog okusa.

Potrošač ne mora trpjeti loš proizvod, ali treba razlikovati loš proizvod od proizvoda koji ne odgovara njegovom ukusu. Na loš proizvod treba reagirati i ukazati proizvođaču na nepravilnosti.
Ako se potrošaču ne dopada neki proizvod zato što voli drugačiji okus, miris ili strukturu, a proizvođač ne može u okvirima ekološke proizvodnje ništa promijeniti, tada je odluka na potrošaču želi li ekološki proizvod ili mu je važan okus bez obzira na porijeklo proizvoda.

Smisao grupa jeste da se podrže ekološki proizvođači.
U ova teška vremena svatko pokušava s nekom tužnom pričom ući u grupu i prodati svašta pod ekološko, zdravo…
Ljudi mi postavljaju svakakve upite kao što su:
– Imate li onu finu roza jabuku, a zašto je nemate, ima je Pero…?
– Ja sam jučer kupila limun od lokalnog proizvođača iz eko uzgoja… znate, mi tjedno trošimo 3 kg limuna i on nam donese… (u Zagorju!!!)
– A zašto nemate graha? Pa donesite nam, ovaj kineski napuhava…

Sve i svašta ljudi prodaju i kupuju pod domaće i ekološko.

Je li u redu da jedna obitelj s dijetetom alergičarem kupuje hranu u grupi jer vjeruje da je ispravna, a dobije konvencionalnu hranu?
Je li u redu da vam preprodajem konvencionalni grah pod svoj EKO…?
Jesu li takvi upiti poticaj mladim eko poljoprivrednicima…?

Molim sve koordinatore i članove da reagiraju na takve upite i ne skreću s razvojnog puta i strategije rada solidarnih grupa.
Molim da se inzistira na potvrdnici nadzornih stanica i obilasku imanja.
Molim potrošače za veću komunikaciju s proizvođačem. (Zašto je moja jabuka sipka, zašto mi sok miriše na zemlju, zašto mi je pekmez buđav…? – pitajte)
Kada proizvođač dobije pohvalu za proizvod – hvala Bogu, sviđa mu se.
Kada dobije mail – meni se to ne sviđa… – joj Bože, što nije uredu, gdje sam pogriješio?
Naravno, nitko ne mora kupiti jabuku koju ne želi jer je prezrela. Svatko treba za trulu jabuku ili pokvaren sok dobiti nazad novac ili zamjenu.
Ali nije u redu da kupite konvencionalni proizvod po istoj cijeni kao ekološki i budete prevareni i time obezvrijedite ekološkog proizvođača… ako ni zbog čega, onda zbog onih ljudi koji zdravljem plaćaju, a nemaju novac za kupovinu u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Ovaj unos je objavljen u arhiva. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s